x

Seminar za servis smuči: 20. marec 2024 ob 16.30 - Prijava
Brezplačna dostava nad 80,00 EUR.

Kako izbrati prave pohodne palice?

Zakaj pri hoji uporabiti pohodne palice?

Pohodne palice in palice za nordijsko hojo so standardna oprema za številne pohodnike, planince in popotnike.
Spodaj si preberite nekaj razlogov zakaj uporabiti palice pri hoji.

  • Palice krepijo vašo stabilnost pri hoji in zagotovijo podporo na vseh vrstah terena. Uporaba pohodnih palic zmanjša sile pri spuščanju, ko so naši sklepi podvrženi sunkovitim obremenitvam. Povečajo nam povprečno hitrost gibanja.
  • Zmanjšajo možnosti za poškodbe kolen, gležnjev in stopal.
  • Palice so učinkovite tudi pri hoji na neravem terenu, posebaj če prenašate težji nahrbtnik in se vam prestavi težišče višje.
  • Pomagajo nam v primeru zdrsa, ker se ujamemo na palice in tako preprečimo padec.
  • Pri hoji se poleg nog razgibava tudi gornji del telesa in roki. Pohodne palice ne bodo povečale vaše porabe energije, saj boste s pomočjo rok obremenili celo telo bolj kot bi jih pri hoji brez palic. S tem ko uporabite roke porazdelite porabo energijo po telesu, s tem pa povečate vašo pohodniško vzdržljivost.
  • S palicami lahko odrinemo trnje, pajkove mreže ali veje, ki nam stojijo na poti.
  • S palicami lahko ohranjate enakomerni ritem gibanja, s tem pa privarčujete na energiji. To velja predvsem za ravne, nezahtevne terene.
  • Ker vam ponudijo še dve dodatni oporni točki ste bolj stabilni in manjša je možnost za zdrs na razrahljani površini, snegu ali blatu.
  • Pohodne palice vam pomagajo pri ohranjnju ravnotežja na različnih podlagah, zato so vaši gibi bolj kontrolirani.
  • Palice vam lahko pomagajo pri raziskovanju nevarne okolice, preverite ali gre za živi pesek ali kačo namesto veje ;).
  • Palice pa niso v pomoč samo pri pohodništvu, lahko jih uporabite kot ogrodje za šotor.

Leki Cressida ženske zložljive pohodne palice

109,95 €

87,96 €

Leki Albula Lite pohodne palice

99,95 €

84,95 €

Leki Micro Trail Vario karbonske palice za tek po brezpotjih

199,95 €

159,95 €

 

Kako izbrati pravo dolžino pohodnih palic?

Palice za pohodništvo morajo biti primerne dolžine, sicer ne bodo tako učinkovite kot bi lahko bile. Če jih  držimo v rokah in so konice palic zabodene v tla 15 cm pred čevlji, morata biti oba komolca ukrivljena pod kotom 90° (tik ob telesu) .

Vrste pohodnih palic
Pohodne palice se prodajajo v paru in se uporabljajo skupaj. Palice pri uporabi v pohodništvu povečajo vašo stabilnost in lahko zmanjšajo sile na kolena. Najbolj pogosta izbira so večdelne palice in palice nastavljive po dolžini. Nekatere palice imajo notranje vzmeti (blažilce), ki še dodatno absorbirajo silo, ki nastane med hojo. Kako izbrati prave pohodne palice

Nastavljive: večino palice je nastavljivih po dolžini od 60-do140cm. Za boljši oprijem na različnih vrstah terena nastavite palice po dolžini. Palice skrajšate pri vzponu na hrib, podaljšate pa pri sestopu. Osnovno dolžino palic se nastavi na ravni površini.

  • Navzgor: 5-10 cm krajše, glede na strmost in naklon terena.
  • Navzdol: 5-10 cm daljše, glede na strmost in naklon terena

Pohodne palice z blažilci (antishock): Te palice ponujajo notranje vzmeti, ki absorbirajo sile, ko hodite po klancu navzdol. Pri večini palic je lahko ta funkcija izklopljena, ko to ni potrebno, kot takrat, ko greste v hrib navzgor. Absorpcija sile je priporočljiva, če imate šibke ali poškodovane gležnje, kolena ali boke. Take palice spadajo v višji cenovni rang.

Klasične pohodne palice: te nimajo funkcije za blaženje udarca in so lažje in cenejše kot ostale. Medtem ko se ne absorbira toliko vpliva, ko greste navzdol, ne zagotavljajo podobne ravni ravnovesja in podpore kot palice z blažilci.

Ultra lahke pohodne palice nudijo prednost predvsem pri manjši teži pri zamahu, zaradi česar jih je lažje in hitreje premikati. Pri dolgem pohodu ali vzponu to pomeni manjšo utrujenost. Ultra lahke palice so tudi lažje za pakiranje. Material palic je ključni dejavnik celotne teže. Najbolj so v uporabi pri teku na brezpotjih.

Palice z nastavkom za kamero: nekatere pohodne palice ključuje vgrajen nastavek za kamero, ki se po navadi namesti na ročaj.

Leki Response palice za nordijsko hojo
0,00 €
Leki Tuscon zložljive pohodne palice

59,95 €

54,96 €

Leki Trail zložljive pohodne palice

59,95 €

54,95 €

Mehanizmi za zaklepanje pohodnih palic

Nastavljive pohodne palice so sestavljene iz dveh do treh delov, ti pa morajo biti na najboljši način pritrjeni skupaj in omogočiti enostaven način prilagajanja višine.

Te prilagodljive (ki se gibljejo 60-140cm) vam omogočajo nastavitev palic glede na vašo telesno višino in vrsto terena. Mehanizmi za zaklepanje se uporabljajo za pritrditev palic na željeno dolžino in preprečijo zdrse v času v uporabi.

Večina palic uporablja eno od teh štirih vrst mehanizmov zaklepanja palice:

Zunanja ročica (Speed Lock): temelji na vzvodu, mehanizm podobnim kot klešče, ki je hiter in enostaven za prilagoditi, tudi ko nosite rokavice.

Potisni gumb za zaklep: s tem mehanizmom se palica odpre z enim pritiskom na gumb in se zaklene z enim samim potegom. Pritisnite potisni gumb, da sprostite zaklepanje in sestavite palico skupaj.

Zaklep na zasuk (Super Lock): uporablja raztezno vzmetki je močna in vzdržljiva in vijak za nastavitev,.

Kombinirano zaklepanje: nekatere pohodne palice uporabljajo kombinacijo drugih mehanizmov da dosežejo ravnotežje moči, majhno težo in enostavno uporabo. Na primer, lahko uporablja zunanjo ročico na zgornjem delu palice in zaklep na zasuk na spodnjem delu palice.

Materiali cevi pohodnih palic

Glavni del palic, ki jim določa težo so cevi, ki so lahko sestavljene iz aluminija ali karbona (ogljikovih vlaken).
Aluminij je bolj trpežna in ekonomična izbira, aluminijaste palice običajno tehtajo med 500 in 600 grami na par. Dejanska masa (in cena) se lahko razlikujeta po širino cevi, ki se giblje od 12 do 16mm. Pod velikim pristiskom se lahko aluminij vpogne, vendar je malo verjetno, da bi počil.
Ogljikova vlakna (karbon): lažja in dražja možnost, ki tehta v povprečju med 340 in 490 g na par. Karbonske palice pomagajo pri zmanjševanju vibracij, vendar pod velikim pritiskom ali pod udarci se lahko lžaje zlomijo ali poškodujejo. Če se odpravite na dolgo turo ali v visokogorje bodo palice iz ogljikovih vlaken (karbona) najboljša izbira.

Materiali ročajev pohodnih palic

Pluta odporna je na vlago iz prepotenih dlani, zmanjša vibracije in se najboljše prilagodi obliki vaših rok.
Pena: ta absorbira vlago iz prepotenih dlani in je najmehkejša na dotik.
Guma: izolira roke pred mrazom, udarci in tresljaji, zato je najbolje, za dejavnosti v mrzlih dneh. Vendar pa je bolj verjetno, da vam začne drseti roka zarati potenja ali vlage in je manj primeren za toplo vreme pohodništvo. 

Ženske pohodne palice

Ženske pohodne palice so krajše in imajo manjši ročaj kot unisex pohodne palice in so idealne za pohodnike z manjšimi rokami. So lažje za uporabo, saj tehtajo manj.

Zapestni trakovi: Večina palic vam omogoča, da prilagodite dolžino vsakega traku, da bi dobili udobno prileganje roki. Modeli s podloženimi ali podložene trakovi lahko preprečite drgnjenje.

Krpljice: Pohodne palice ponavadi vsebujejo majhno, odstranljivo treking krpljico na koncu konice. Večje krpljice se lahko zamenjajo za uporabo v zasneženem ali blatnem terenu.

Konice palic: poznamo karbidne ali jeklene konice in se običajno uporabljajo za zagotavljanje oprijema tudi na ledu. Poševni gumijasti nastavki so za uporabo na asfaltu in drugih trdih površinah.

KLIKNI--> Leki pohodne palice
KLIKNI---> Leki Palice za nordijsko hojo

Slike --> https://www.leki.com.

 

Oddaj komentar

  • 7 + 6 =

* obvezna polja

Novice
Objavljeno: 17. 05. 2018 00:11
« Nazaj