x

[do -60%] ZNIŽANJE Smučarske opreme v OUTLET STORE

NANOTEHNOLOGIJA

Redko se zgodi, da tehnologija le v nekaj letih privabi toliko pozornosti, kot je to uspelo nanotehnologiji. Je več kot le trend in velja za ključno tehnologijo 21. stoletja.

Zakaj je tako vznemirljiva?
Skoraj vse stvari, ki nas obdajajo, so dovolj velike, da jih lahko vidimo s prostim očesom. Obstajajo v velikosti metrov, centimetrov ali milimetrov (makro svet). Dogajanje manjših stvari nam je težje razumljivo.

Kaj je nanotehnologija?
Beseda »nano« izhaja iz grške besede »nanos«, ki v prevodu pomeni škrat. Nanotehnologija se nahaja v velikosti, ki je več kot deset tisočkrat manjša od milimetra. S pomočjo zmanjšanja na nano obseg, dobijo poznani materiali povsem nove lastnosti. Inovativna podjetja želijo s pomočjo teh odkritij ustvariti nove izdelke in metode.

Je nanotehnologija nova vrsta tehnologije?
Ni. Vsaka človeška celica, na primer, sestoji iz delcev nanometrske velikosti. Nanotehnologijo so čisto po naključju uporabljali že v srednjem veku. Lastnosti delcev istega materiala se v makro svetu in nano svetu zelo razlikujejo. Zlato na nano področju spremeni svojo barvo, izgubi kovinski značaj in je rdeče barve. Zaradi tega okna v cerkvah sijejo v rdeči barvi rubina, čeprav se v steklu nahajajo raztopljeni delci zlata.


 

Zakaj je zanimiva za športne premaze?
Pomemben razlog za nove lastnosti je razmerje med premerom delcev in njihovo površino. Če, na primer, veliko kocko razdelimo na vse manjše kocke, je površina majhnih kock nekajkrat večja kot površina večje kocke. Veliko kemičnih reakcij se pojavi na katalitični površini (= pospeševalci kemičnih reakcij). Če povečamo površine teh katalizatorjev, lahko s tem povečamo njihov učinek. Pri športnih premazih, na primer, se lahko učinek, kot je odbijanje vode, učinek polzenja, itd., izredno poveča. Nanotehnologija je veliko boljša od navadne tehnologije. Najprimernejši premaz lahko proizvedemo načrtno za posamezno uporabo.

 

Običajni premazi, kjer so posamezni delci premaza naključno razporejeni. Premaz ni trpežen, površina pa ni v celoti zaščitena.

Premazi HOLMENKOL

Delci se sami porazdelijo v več ultra tankih plasteh na površini in nudijo izredno trpežno in celovito zaščito


Vse nano?
Nanosvet neomejenih možnosti na žalost s sabo prinaša tudi neizpolnjene obljube in šarlatanstvo. Določeni dobavitelji izkoristijo nepoznavanje tehnologije in pomanjkanje informacij in na trg pošljejo sumljive in nepreizkušene izdelke, ki ne delujejo.

Znamka HOLMENKOL je že 85 let znak za visoko tehnologijo, zanesljivost in zaupanje v športne premaze v svetu profesionalnega in rekreativnega športa. Znamka HOLMENKOL se razvija samostojno ter s pomočjo dolgoletnega sodelovanja s priznanimi partnerji. Nanotehnologija je le ena tehnologija izmed mnogih in se uporablja izključno v koristne namene.