x

Seminar za servis smuči: 20. marec 2024 ob 16.30 - Prijava
Brezplačna dostava nad 80,00 EUR.

Kako izbrati prava smučarska očala?

Pri izbiri smučarskih očal bodite pozorni na lastnosti kot so:

Vrsta leče: najbolj pomebna lastnost pri smučarskih očalih je njihova leča. Obstajajo cilindrične (ravne) ali sferične (zaobljene/krive) leče.
Cilindrinčne leče ponujajo dokaj dobro kakovost glede na ceno. Sferične leče pa na drugi strani ponujajo boljšo kvaliteto slike zaradi večje površine, ki nudi boljši pogled od spodaj navzodol, kot tudi pri straneh. Manjši so tudi odboji svetlobe, saj imajo zaradi zakrivljenosti leče, več točk, ki odbijajo motečo svetlobo. Manjši je efekt distorzije ali zakrivljenosti slike, ki je popolnoma odpravljena pri sferičnih lečah. Smučarska očala s sferičnimi lečami se manj rosijo, zaradi velikosti leč in same oblike. 

Barva leče: ni slabšega kot pa, da vam lep smučarski dan prepreči napačna izbira barve leče. Na izbiro imate na stotine različnih barv, vendar so nekatere leče zasnovane tako, da delujejo bolje v določenih pogojih. Nekatere imajo večjo prepustnost svetlobe (VLT), nekatere pa manjšo. Tipične barve leč za slabšo vidljivost so rumena, rdeča, roza in modra. Te leče imajo večjo prepustnost svetlobe: 60-90%. Temnejše leče in leče z reflektivnimi sloji pa se uporabijo predvsem v boljših svetlobnih pogojih, ter imajo manjšo prepustnost svetlobe 5-20%.

Tehnologije leč: poleg vrste leč in barve, proizvajalci skušajo dodajati funkcije za smučarska očala, da bi ta bolje opravljala svoje delo:
 
UV zaščita - Skoraj vsa nova očala, tudi najcenejša, imajo 100% UV zaščito. Intenzivnost UV se povečuje z nadmorsko višino. Če imajo leče zaščito pred škodljivimi UV žarki, bodo preprečile utrujenost oči, kakor tudi trajno škodo oči.
Zrcalne / reflektivne leče - premaz na zunanji strani odbija večjo količino svetlobe kot navadne leče. To tudi pomeni manj bleščanja in večjo jasnost v svetlih pogojih.
Polarizirane leče - Izničujejo zaslepljujoče odboje svetlobe in s tem izboljšajo sliko ter zmanjšajo utrujenost oči. Stekla zagotavljajo odstranitev motečih odbojev ter popolno zaščito oči pred škodljivimi UV žarki, hkrati pa povečujejo kontrast in zaznavnost globine. Barvna slika kljub večji zaščiti ostaja enaka. Stekla so primerna za močne sončne, do pretežno oblačne razmere. Polarizirane leče so super za zimske športe in športne ob vodi, ker zmanjšajo utrujenost oči in sev.
Fotokromne Leče - Te leče se samodejno prilagodijo na spreminjajoče se svetlobne pogoje, ki jih zatemni, ko so izpostavljeni močnejšim ultravijoličnim (UV) svetlobi in posvetli ko je manj UV svetlobe. Primarna prednost tega tipa leče je, prilagajanje na spreminjajoče se razmere, zaradi česar so izjemno vsestranske. Na žalost, se te leče ne prilagodijo takoj, lahko traja nekaj minut.
Dvojne Leče - Te ustvarjajo toplotno pregrado, ki zmanjšuje zamegljevanje v primerjavi z enojnimi lečami. Dvojne leče so pogoste na vseh novih smučarskih in snowboard očalih. Pozor, dvojne leče ne pomenji da prejmete dve leči, so samo sestavljene iz dveh leč, med njima je po navadi pena.
Anti-Fog premaz - hidrofilna kemijska obdelava na notranji strani leč lahko močno zmanjša nagnjenost nekaterih očal k meglenju. Nekateri premazi so bolj trpežni kot drugi.  
Prezračevanje
Lahko računate da imajo praktično vsa kakovostna očala zračnike, ampak nekatera so boljša od drugih. Na splošno velja, da je boljše prezračevanje boljše v smislu preprečevanja rosenja. Pomembno je, da preverite ali je sistem zračenja vaših očal združljiv z obliko čelade, da se ne zamašijo reže; drugače bi se vaša očala malo bolj meglila.

shred goggles no clog

Velikost okvirja: veliko ljudem se prilega več velikosti smučarskih očal, ampak tukaj je nekaj splošnih smernic. Preprost način, ko razmišljate o velikosti okvirja je, da je pogosto velikost okvirja povezana z velikostjo glave, tako da, če nosite majhno čelado razmislite o majhen okvirju in če nosite veliko ali zelo veliko čelado razmisliti o večjem okvirju, srednje velika čelada pomeni izbiro srednje velikosti okvirja. Predvsem pa zaupajte vašemu občutku ko date očala na glavo. Če uporabljate čelado, ne smete imeti praznega prostora med očali in čelado. Očala morajo popolnoma zapreti prostor na gornjem delu glave in pri strani. Pomebno je tudi, da vam očala ne pritiskajo preveč na nos in da vas ne motijo pri dihanju. 

Stopnja zatemnitve ali VLT: je izražena v % in pomeni stopnjo svetlobe, ki jo leče na smučarskih očalih, spuščajo skozi. Večji kot je %, bolj svetla je leča. Stopnja zatemnitve je povezana z kategorijo leč, ki se izraža tudi z okrajšavami: S0 (nočna smuka), S1 (slaba vidljivost), S2 (delno oblačno), S3 (sončno), S4 (smuka v visokogorju.

stopnje zatemnitve 

Rezervne leče: pri nakupu smučarskih očal se prepričajte, da ima prodajalec na voljo tudi rezervne leče. Ko pridejo oblaki in se vidljivost poslabša, lahko potegnete iz žepa lečo za slabo vreme in jo enostavno zamenjate. Na dolgi rok boste tudi privarčevali, če se vam leča spraska ali poči, vam ni treba kupiti novih smučarskih očal, ampak samo rezervno lečo. 

Zaščita očal
Ko ste kupili draga očala ste naredili naložbo, zato boste želeli, da bi jih zaščitili in zagotovili, da trajajo čim več sezon, kot je mogoče. Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov:

  • Nikoli ne dovolite, da se očala z lečo dotaknejo mize ali trde površine, ko jih odložite. Postavite jih na penasti strani z lečami obrnjene navzgor.
  • Uporabljajte le mehko krpo ali anti-fog krpo da osušite (ne obrišete) leče očal. Pazite čiščenje je bolj agresivno in lahko odstrani proti zarositveni sloj na na notranji strani leče.
  • Ko zaključite s smučanjem očala temeljito osušite preden jih spravite v torbo. Očal ne smete sušiti na radiatorju ali na vročih površinah.
  • Ko niso v uporabi shranite očala v mehko vrečko. Večino očal jih ima priloženo pri nakupu.
  • Ne sušite očala na neposrednem soncu ali visoki vročini, kot je na armaturni plošči avtomobila.
  • Če sneg zaledeni na leči med smučanjem, ga ne poskušajte odstraniti, saj vam bo uničil reflektivni sloj. Počakajte da se stopi in obrišite z mehko krpo.

Kako preprečiti da se leče ne rosijo?
Imate težave z vašimi očali, ki se vedno zameglijo? Tukaj je nekaj trikov, da bodo vaš očala delovala čim bolj učinkovito:

  • Nadaljuj z gibanjem! Zrak dobiš od smučanja, ki prepreči da bi se tvorila megla.
  • Odstranite odvečni sneg iz očala s stresanjem. Ne obrišite leč s svojo rokavico, ker so agresivne in lahko opraskajo lečo.
  • Počisti sneg iz zračnikov.
  • Ne namestite očal na čelo, ker se bodo rosila.
  • Če se očala zarosijo, jih postavite v topel, suh žep jakne. Lahko poskusite tudi s tresenjem gor in dol, da ustvarite pretok zraka. Če je potrebno, pojdite v kočo, da jih posušite. Še en velik razlog da s seboj nosite rezervna očala.

Smučarska očala:

smucarska ocala

 Snowboard očala: 

snowboard očala

Oddaj komentar

  • 9 + 2 =

* obvezna polja

Novice
Objavljeno: 17. 12. 2015 14:46
« Nazaj